Yardımlaşma

Mrt

Değerlerin toplum içinde var olması ve sürdürülebilmesi için özellikle çocuklara kazandırılması temeldir. Çocuklar yardımlaşma ve paylaşma duygularıyla doğmazlar. Doğuştan bir duyguyla sevdikleri, hoşlandıkları şeyleri bir başkasıyla paylaşmayı istemezler. Özellikle küçük çocuklar, yetişkinlere göre daha benmerkezci oldukları için yardımlaşma duyguları gelişmemiştir. Bunun için aile içi eğitimin, okulun ve çevrenin yadsınamaz bir etkisi söz konusudur.

Çocuğunuzda Yardımlaşma Davranışını Görmek İçin Birkaç Öneri:

• Yardıma ihtiyacınız olduğu anda ondan yardım isteyin.
  • Ona yardım edin ki yardım görmenin güzelliğini yaşasın.
  • Her "hayır" ınızın mantıklı sebebini çocuğunuza anlatın sizi örnek alacağını unutmayın.
  • Küçük yardımlar için teşvik edin. Yardımlaşma ile ilgili davranış örnekleri, hikayeler anlatın.
  • Bir yardımlaşma / dayanışma derneğinin çalışmalarını takip edin. Sosyal yardımlaşma kavramını vurgulayın.
  • Kendi seçimi olan yardım davranışlarına ket vurmayın.
  • Çevresine karşı farkındalık geliştirmek için onunla konuşun ve dinleyin. Yapılması gerekenlerle ilgili ona fikir danışın.
  • Çocuğunuz verdiğiniz görevi yerine getirdiğinde onu takdir edin.
  • Çocuğunuza onu sevdiğinizi ve onun sizin için çok önemli olduğunu hissettirin, unutmayın ki bilinçli sevgi ve sevecenlik, çocuklarda şımarıklığa yol açmaz.